Behandelingen

Het lymfestelsel is een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen. Ze maken deel uit van ons lichamelijke reinigings- en afweersysteem. Als delen van het lymfestelsel beschadigd zijn (bijvoorbeeld door een operatie of kanker) of ontbreken, dan wordt het weefselvocht niet of slechts gedeeltelijk afgevoerd. Het ophopende vocht veroorzaakt zwellingen, dit wordt lymfoedeem genoemd. Lymfoedeem in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen, verhardingen en stijfheid.

 

Om het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethodes geschikt. Voor een maximaal effect past de huidtherapeut vaak meerdere methodes toe die samenvallen onder de noemer oedeemtherapie.

 

Door de verbeterde afvoer van weefselvocht vermindert de druk in het oedeemgebied. Het strakke gevoel, al dan niet pijnlijk, wordt minder of verdwijnt en u kunt weer beter bewegen. De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van wonden en verminderen de vorming van littekenweefsel.

 

Behandelduur
De behandelduur is per persoon verschillend. Wanneer er sprake is van lymfoedeem is het lymfestelsel vaak blijvend beschadigd. In de beginfase (de initiële fase) fluctueert het oedeem en is oedeemtherapie noodzakelijk om het oedeem te stabiliseren. Wanneer het oedeem is gestabiliseerd, is de tweede fase bereikt (de overgangsfase). De oedeemtherapie zal door de huidtherapeut worden afgebouwd en wordt er toegewerkt naar de derde fase (de onderhoudsfase). In deze fase is de patiënt zelf is staat de klachten stabiel te houden met behulp van bewegingsoefeningen, hulpmiddelen en leefstijladviezen.

Voor meer betrouwbare informatie over lymfoedeem en lipoedeem verwijzen we u naar de site van het Nederlands Netwerk voor lymfoedeem en lipoedeem: www.lymfoedeem.nl

 

Behandelmogelijkheden oedeemtherapie:

manuele-lymfedrainage

manuele-lymfedrainage

Compressie therapie

compressie-therapie

fascietechnieken

fascietechnieken

endermologie therapie

er-therapie

medical taping

medical_taping_schouder

Lymfepress

lymfepress